Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Αλβανία: Οι Αλβανοτσάμηδες ζητούν επίλυση του «θέματος της Τσαμουριάς»


Τίρανα.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των δικαιωμάτων του ανθρώπου ο σύλλογος ‘Τσαμουριά’ – Çamëria, που είναι της νεολαίας του κόμματος των αλβανοτσάμηδων «Κόμμα της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας»- PDIU,   εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παροτρύνει την αλβανική πολιτεία να προβεί στα απαραίτητα μέτρα για 
την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν, όπως είναι το ανεπίλυτο θέμα  των Αλβανών από την Τσαμουριά (πριν από 70 περίπου χρόνια).
«Την 10η Δεκεμβρίου αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα βήματα που έχουν γίνει προς την σωστή κατεύθυνση, ιδίως όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος των Τσάμ(-ηδων). Υπό την έννοια αυτή, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 10 Δεκεμβρίου πριν από τέσσερα χρόνια, είχαμε αποστείλει υπόμνημα σε διεθνείς οργανισμούς για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμ, τόσο σε χώρες της Ευρώπης, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη διεθνοποίηση του ζητήματος των τσάμ. Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, στις 10 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε στη Βουλή, το ψήφισμα για την επίλυση του ζητήματος των τσάμ, που επέστρεφε μετά από το άσχημο αποτέλεσμα που ελήφθη πριν από μια δεκαετία, με την κατάθεση παρόμοιου ψηφίσματος.
Αυτό ήταν και το βασικό βήμα με το οποίο εισήχθη το ζήτημα των τσάμ στην αλβανική διπλωματική ατζέντα.
Σήμερα αισθανόμαστε υπερηφάνεια που το ζήτημα των τσάμ έχει μια ασταμάτητη πορεία για την επίλυσή του, που έγινε αποδεκτό από τους διεθνείς συμμάχους μας και είναι μέρος του επίσημου αρχείου των Αλβανο-Ελληνικών σχέσεων και το οποίο έχει αδιάλειπτη υποστήριξη από όλους τους πολίτες, οι οποίοι  σε αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει την έκτακτη εισφορά τους  προς την κατεύθυνση της εθνικοποίησης και της διεθνοποίησης του ζητήματος.
Είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη χρονιά θα βρισκόμαστε πιο κοντά στα ιδανικά μας και ως εκ τούτου παροτρύνουμε την αλβανική πολιτεία, να επιδιώξει, σύμφωνα με το ψήφισμα, με νομικά και διπλωματικά μέσα την τελική επίλυση του ζητήματος των τσάμ», σημειώνεται στην ανακοίνωση του PDIU.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια: