Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

“Ποιός επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα” – Ενα νέο βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Μια μοναδική ανασύνθεση της εικόνας της Ελλάδας, την περίοδο που σημαδεύτηκε από την σκληρή σύγκρουση του Παλατιού με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, σκιαγραφώντας την άνοδο και την πτώση του μακεδόνα πολιτικού, μέσα και από τα αποκαλυπτικά αμερικανικά απόρρητα τηλεγραφήματα επιχειρεί το νέο βιβλίο του Κώστα Παπαϊωάννου και του Μιχάλη Ιγνατίου με τον τίτλο «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή την χώρα» που κυκλοφορεί από αύριο από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
Στο βιβλίο ενώνουν τις δυνάμεις τους μια σημαντική μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο Κώστας Παπαιωάννου που έζησε από κοντά όλη την ταραγμένη εποχή που οδήγησε τελικά στην Χούντα και ο Μιχαλης Ιγνατιου που πλέον έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό ερευνητή των αμερικανικών αρχείων αποκαλύπτοντας άγνωστες μέχρι τώρα ψηφίδες κρίσιμων ιστορικών και πολιτικών γεγονότων.
Με την βοήθεια πλέον και των αμερικανικών απόρρητων τηλεγραφημάτων, μπορεί να επιχειρηθεί μια διαφορετική ανάγνωση των γεγονότων της πολυτάραχης εκείνης περιόδου. Της σύγκρουσης του Παλατιού με τον Καραμανλή, που προκαλούσε ανησυχία καθώς έθετε σε κίνδυνο την πολιτική «σταθερότητα» στην Ελλάδα, την δολοφονία του Γρήγορη Λαμπράκη, την ήττα Καραμανλή την φυγή του στο Παρίσι, την  πεποίθηση των αμερικανών ότι μπορούν να διαχειριστούν την πολιτική κατάσταση έστω και με την κυβέρνηση του Κέντρου.
Το ερώτημα που είχε τότε θέσει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλης «Ποιος Κυβερναει αυτή την χώρα», πέρασε στην ιστορία παραπέμποντας σε ένα εξωθερμικό και παρασκηνιακό σύστημα πολιτικής εξουσίας, που κινούσε τα νήματα της χώρας. Σε αυτό το σύστημα, αμάνικο ρόλο είχε φυσικά η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και η αποκάλυψη από το  βιβλίο των Μιχ. Ιγνατιου και Κώστα Παπαιωαννου  των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων της περιόδου εκείνης αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην κατανόηση μιας από τις πιο σκοτεινές και περίπλοκες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Mignatiou.com


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435
facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: