Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Κουνάνε μαντήλι... Οικονομικη Αιμοραγία....

Της Μιχαλούς

Το δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας μας, για να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, εξαιτίας της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής που επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις, αλλά και την πτώση του τζίρου τους λόγω κρίσης… Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν βρει σε Βουλγαρία, Σκόπια και Ρουμανία τη… Γη της Επαγγελίας, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, αλλά και της μακροοικονομικής σταθερότητας που διαθέτουν οι συγκεκριμένες Βαλκανικές χώρες!!!!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βουλγαρικού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού bT, μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οκτακόσιες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στην Βουλγαρία, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις σε Σκόπια, Βουλγαρία και Ρουμανία δίνουν εργασία σε 82.000 περίπου εργαζόμενους του εξωτερικού!
Εντωμεταξύ μόνο για το περασμένο έτος, 2.072 ελληνικές εταιρείες έκαναν τις φορολογικές τους δηλώσεις στη Βουλγαρία. Ο λόγος της μετανάστευσης είναι ο φόρος για τις επιχειρήσεις που στην Βουλγαρία φθάνει μόλις το 10%. Αναλυτές τονίζουν ότι οι επιχειρηματίες δελεάζονται και από έναν ακόμη λόγο…Η Βουλγαρία διαθέτει μακροοικονομική σταθερότητα ενώ το εθνικό νόμισμα συνδέεται με το ευρώ με σταθερό επιτόκιο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιριών που ακολουθούν το δρόμο της… ξενιτιάς είναι εκείνες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ένδυσης, της υπόδησης και του επίπλου, ενώ, αν και αρχικά οι περισσότερες επιχειρήσεις μετέφεραν στο εξωτερικό μόνο κάποιο τμήμα της δραστηριότητάς τους, τον τελευταίο καιρό εγκαθίστανται εκεί και οι διοικητικές τους υπηρεσίες αλλάζοντας ουσιαστικά και την έδρα τους.
Για την ελληνική οικονομία το «κύμα φυγής» των ελληνικών επιχειρήσεων είναι καταστροφικό, δεδομένου ότι τα έσοδα στα δημόσια ταμεία λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα ενώ η ίδια η Κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει δυσκολίες για «επαναπατρισμό», καθώς η επιστροφή κεφαλαίων επιβαρύνεται με φόρο 5%!!!

Πηγή : www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: